Kadınlarda Gusül Abdestini Bozan Durumlar
Gusül abdesti nedir ve nasıl alınır? Kadınlar için gusül abdestinin önemi nedir? Neden bozulur ve neden alınması gerekir? İşte, merak edilenler ve daha fazlası karşınızda!
Gusül Abdesti Nedir ve Nasıl Alınır?
Kadınlarda gusül abdestini bozan durumlar; Gusül abdesti, İslam dininde kişinin büyük bir temizlik ihtiyacı hissettiği durumlarda alınan bir tür abdest olarak geçmektedir. Bu durumlar genelde; cinsel ilişki, cinsel ilişki benzeri eylemler, cünüp olma ya da kadınların adet görmesi gibi durumlar olarak belirtilmektedir.
Gusül abdesti almak için ilk olarak niyet etmek gerekmektedir. Ardından aşağıdaki adımlar izlenebilmektedir:
- Elleri yıkamak: Eller bileklerinize kadar sabunlu su ile yıkanması gerekmektedir.
- Ağzı temizlemek: Bir avuç su alınarak ağız çalkalanması gerekmektedir.
- Burnu temizlemek: Su alınarak burna çekilip tekrar verilmesi gerekmektedir.
- Yüzü yıkamak: Başın tepesinden başlayarak yüzü 3 kez olmak şartıyla yıkanması gerekmektedir.
- Sağ kolun yıkanması: Dirsekten başlayarak el bileğine kadar 3 kez olmak şartıyla yıkanması gerekmektedir.
- Sol kolun yıkanması: Sağ kolun yıkama işlemi tamamlandıktan sonra sol kol da aynı şekilde yıkanması gerekmektedir. Escort Ankara
- Başın yıkanması: Başın tepesinden başlayarak boyun hizasına kadar su dökülerek 3 kez yıkanması gerekmektedir.
- Kulakların temizlenmesi: İki elin işaret parmakları kulakların dış kısmına sokulup, iç kısımları parmak uçlarıyla temizlenmesi gerekmektedir.
- Sağ ayak yıkanması: Ayak bileğinden başlayarak parmak uçlarına kadar 3 kez yıkanmaası gerekmektedir.
- Sol ayak yıkanması: Sağ ayağın yıkama işlemi tamamlandıktan sonra sol ayağın da aynı şekilde yıkanması gerekmektedir.
Kadınlarda Gusül Abdesti Neden Bozulur?
Kadınlarda gusül abdesti bozan durumlar; Kadınlarda âdet kanaması, lohusalık kanaması ya da nifas kanaması gibi durumlarda bozulabilmektedir. Bu kanamalar, kadının bedenindeki bir temizlik ihtiyacına işaret etmekte ve de gusül abdesti alınmadan önce bu kanamaların durması gerekmektedir.
- Âdet kanaması, kadınların rahim iç tabakasının dökülmesi sonucu meydana gelen kanama olarak bilinmektedir. Âdet kanaması sırasında kadınların gusül abdesti alması mümkün değildir ve de abdestleri bozulmuş kabul edilmektedir
- Lohusalık kanaması, doğumdan sonra kadınların vücudundan dışarıya doğru kan akması olarak bilinmektedir. Lohusalık kanaması devam ederken de gusül abdesti alınamamaktadır.
- Nifas kanaması ise doğum sonrası kanamanın devamı olarak ortaya çıkan kanamadır ve de 40 gün boyunca devam edebilmektedir. Nifas kanaması devam ederken de gusül abdesti alınamamaktadır.
Bu nedenden ötürü; kadınlar adet, lohusalık ya da nifas kanaması durumlarında gusül abdesti almadan önce kanamaların tamamen durduğundan emin olmaları gerekmektedir. Kanamalar tamamen durduktan sonra kadınlar gusül abdesti alarak tekrar temizlenmiş olaktadırlar.
Kadın Ne Zaman Gusül Abdesti Almalıdır?
Kadınlarda gusül abdestini bozan durumlar; İslam dinine göre, aşağıdaki durumlarda gusül abdesti alınması gerekmektedir:
- Âdet kanaması bittiği zaman
- Cinsel ilişki sonrasında
- Cinsel ilişki benzeri eylemler sonrasında
- Cünüp olunduğu zaman
- Lohusalık ya da nifas kanaması sona erdiğinde
225 gösterim, 1 gün