İlişkilerde Tahammülsüzlük
Hayat, bazen güzel bazen ise zordur. Bu güzellikleri kolayca baş üstüne alır iken, zorluklara karşıda göğüs germek gerekir. Bu
dayanma gücü; sabır, tahammül gibi kelimeler ile ifade edilebilir. Ancak iki durum birbirinden biraz farklı bir durumdur. Peki, bu ayrım nedir ve ilişkilerde tahammülsüzlük ne demektir?
Tahammülsüzlük Nedir?
İnsan, hayat boyu birçok şey yaşamaya adaydır. Ve birçok duyguya ise gebedir. Mutluluk kolay kabul edilebilir bir olgudur ancak yaşanılan kötü mevzular bu denli kolay kabul edilemeyebilir. Ancak başınızdan savmanız zor olan ya da bazen mecbur kalınan durumlar için sabır göstermek gerekir. İlk etapta sabır gelir ve bu sabretme konusunu devamlı hale getiren bir olay ise artık tahammül sınırına gelmiştir. İki durum, birbirinden farklı bir yaklaşımdır. Bunu anlaşılması açısından, daha kolay bir şekilde ifade etmek gerekir ise;
- Sabır: Başa gelen zorlayıcı bir durum karşısında sabretmek yani olayı kabullenmek ve “geçmesini beklemek” için zaman tanımak olarak ifade edilebilir. Ya da başka bir örnek olarak, koyduğu herhangi hedef karşısında o hedefe ulaşabilmek adına her türlü uğraşa, çabaya, zorluklara “hedefe ulaşmak” için göğüs germek ve katlanmak denilebilir.
- Tahammül: Yine başa gelen zorlayıcı bir olay karşısında, olayın geçmesini beklemek yerine o olaya karşı “boyun eğmek” demektir. Hedef koymadığı için ulaşmak için çabalamaz dolayısı ile elde çok bir şey de elde edemez ve bu durumu ise zaten hak ettiği düşüncesi vardır. Burada ise kader bilinci devreye girerek bu çabasızlık halini ve boyun eğişini kadere bağlayarak, “kaderimiz buymuş” der ve boyun eğişe devam eder.
Tanımlar neticesinde; sabır ve tahammül olgusu, olaylar karşısında yapılan iki ayrı seçimdir. Her şey için sürekli hale gelen bir tahammül ediş, doğru bir yaklaşım olmaz. Dolayısı ile konular karşısında gelişen tahammülsüzlük kavramını, bir çeşit baş kaldırış gibi görmeniz mümkündür. Ancak tabi bunun da bir dengesi olmalıdır.
İlişkilerde Tahammülsüzlük Nedir?
Her şeye tahammül etmek insan fıtratı için uygun değildir. Dolayısı ile her türlü ilişki için başa gelene sabredip o durumu düzeltmeye çalışmak doğru bir yaklaşım olur. İlişkilerde tahammülsüzlük ise kendi sınırlarını çizmeyi gerektiren bir konuya dönüşecektir. Ancak bahsedildiği gibi burada da bir denge gerekir.
Bir insana karşı sevgi biter ise onun her türlü hatta iyi olan yaklaşımları dahi sevgisi bitmiş tarafı çıldırtabilir. Bu noktada ise artık o ilişkide tahammülsüzlük olduğunu akla getirir. Her şeye karşı sorun çıkarmak ve karşıdaki insanın mutlu olmasını zerre önemsememek hatta kırmak dolayısı ile mutsuzluk sunmak olarak düşünülebilir. Bir ilişki için sabır etmek gereklidir. Her şeye tahammül etmek doğru olmadığı gibi bu tahammülsüz tavırlar da doğru değildir.
324 gösterim, 1 gün