İlişkilerde Sınır Koymak
İnsanların bir kısmı, özellikle başkası için yaşamayı kendisine bir amaç edinmiştir. Ki bu durumu apaçık şekilde, daha çok eski
toprak denilen insanlarda gerek yaşamlarını dinleyerek gerek hala yaptıkları davranışlar üzerinden kendilerini gözlem ile görmeniz mümkündür. Amaçları, sevdikleri için yani kendisi değil de hep başkası için yaşamak olmuştur. Bir anne ve baba düşünün ki; yemediğini yedirmek, giymediğini giydirmek ve evlatlarının iyi bir duruma gelmesi için son gücüyle çabalar. Kendinden fazlasıyla ödün vererek artık kendisi için değil onlar için yaşamaya başlar. Bir işçi düşünün, deli gibi çalışır emek eder ve sevdikleri için kendi hayatını görmezden gelerek yine onların refahı için didinir durur. Bu örnekler yaşam döngüsünde fazlasıyla yer edinmiştir.
Peki, sınır koymak gerekmez mi diye düşünülecek olur ise insanın kendisini de düşünmesi adına kesinlikle gerekecektir. Hele ki günümüzde artan egoizm etkisi ile yine günümüz diyalogları için özellikle gerekecektir. Öyle ise İlişkilerde Sınır Koymak nedir, nasıl olmalıdır kısmı için buyurun.
İlişkide Sınır Koymak Neden Önemli?
İnsan fedakar bir varlık olabilir; merhametli, diğergam, empatik, sempatik, paylaşımcı, düşünceli gibi güzel huylara da sahip olabilir. Ki tüm bunlar bir insan için güzel yetiler olup oldukça değerlidir. Ancak bazen, bu durumlar öyle bir hal alır ki kendi alanını yani sınırlarını koruyamaz ve ihlal ettirerek artık başkası için var olan birisi haline gelebilir. Ya da aşırı dik duruş sergileyerek alanına kimseyi müdahale ettirmez ve müdahale eden taraf haline de gelebilir. Dolayısı ile her şeyde olduğu gibi bu konu içinde bir denge gerekir.
Bu duyguların fazlalığı ve eksikliği durumunda:
- Eksik ise; “egoizm” denilen ve “hep bana, hep ben, benim” gibi kelimeler ile tabir edilecek ve sadece kendisini düşündüğü bir hal alır. Bu insan hep başka insanların alanına müdahale eden kişidir.
- Fazla ise; “hep sen, o; ona, sana” gibi kelimelerin daha çok olduğu ve bu seferde şahsın kendisini “hiç” olarak saydığı bir hal alır. Bu insan ise hep alanına müdahale edilen kişidir.
Görüldüğü üzere her 2 durumda doğru bir davranış şekli değildir. İnsanın ilk vazifesi gerek beden gerek ruh sağlığını korumak olmalıdır. Dolayısı ile İlişkilerde Sınır Koymak şart olacaktır.
İlişkilerde Sınır Koymak Nasıl Olmalı
İlişkilerde sınır koymak, bahsedildiği üzere “şahsi alanı korumak” olarak tanımlanabilir. Bu durum bencil bir davranış değil kendi yaşamı adına bir çerçeve bir sınır belirlemektir. İlişkilerde sınır koymak sevdiğin diğer insanlar gibi; kendi yaşamını ve kendi benliğini de sevmektir.
- Kendinizi tanıyın
- Neler sizi kızdırıyor ve mutlu ediyor belirleyin
- Gerektiğinde hayır demekten çekinmeyin
- Sizi mutsuz eden şeyleri zorla yapmayın
323 gösterim, 2 gün