İlişkilerde Doğru İletişim ve Davranış
İletişim Nedir?
İletişim, insanların beraber yaşamasını kolaylaştıran ve sosyal ağın oluşmasını sağlayan önemli bir unsurdur. Hiçbir insan
iletişim kurmadan yaşayamaz. İletişim derken sadece konuşmaktan bahsedemeyiz elbette. Jest, mimik ve beden dili aracılığıyla da iletişim kurmak mümkündür. Boş bir sahilde yürüyüş yaparken karşınızdan gelen hiç tanımadığımız biriyle konuşmadan yan yana geçip gidebilirsiniz. Bu durum iletişim kurmadığınız anlamına gelmez. Başınızı öne eğip sessiz bir şekilde yolunuza devam etmeniz, karşı tarafa ‘Seni yeteri kadar tanımıyorum. Bu nedenle göz teması kurmak istemiyorum.’ gibi bir şeyler demeye çalışmış olabilirsiniz. Yani tavırlarınız bunu gösterir. Bu da iletişimin gizli yöntemlerinden biridir. Kayıtsız kalmak bile görüldüğü üzere iletişim yerine geçmektedir. İletişimden uzak duramadığımızı gördüğümüze göre artık ilişkilerde doğru iletişim ve davranış hakkında konuşabiliriz.
Doğru İletişim Nasıl Kurulur?
Hızlı yaşamaya alıştığımız bugünlerde en çok yaşadığımız sorunlardan biri, iletişim eksikliği ya da yanlış kurulan iletişimdir. Özellikle ikili ilişkilerde doğru iletişim ve davranış, ilişkinin yönünü tayin eden önemli bir noktadır.
Karşımızdaki insanla bir şekilde iletişim kurmak elbette mümkündür fakat doğru iletişim önce karşımızdaki kişiyi tanımakla başlar. O anki bulunulan ortam, karşımızdaki kişinin ruh hali, kişiliği ya da beklentileri iletişimde izlenilmesi gereken yolu gösteren ipuçlarından bazılarıdır.
Verdiğimiz örnekler doğrultusunda iyi kurulamayan bir iletişim, mevcut ilişkinin genel olarak bozulmasına yanlış anlaşılmalara veya tatsızlığa sebep olabilir. Bu noktada ilişkide doğru iletişim ve davranış sergileyebilmek, eşinizin ve kendinizin daha kaliteli bir ilişki içinde olmasını sağlayacaktır.
İletişim eksikliği
İlişkilerde yanlış kurulan iletişim kadar iletişim eksikliği de insan ilişkilerini bozan en önemli faktörlerden biridir. Aynı evi paylaştığınız ya da duygusal olarak bir yakınlık içinde bulunduğunuz kişiden olabildiğince uzak kalmak, yani iletişim eksikliği yaşamak, ortak bir paydada buluşmayı engeller. Ataların dediği gibi “Tavşan dağa küsmüş dağın haberi olmamış.” misali sessizlik içine bürünen taraf, iletişimi kopardığı andan itibaren çözümden de bir o kadar uzaklaşmış olur. Kendinizi ifade etmediğiniz takdirde karşı tarafın duygu ve düşüncelerinizden haberi olmayacak ve bu durum eşler arasında uçurum oluşturacaktır. Dolayısıyla ilişkide doğru iletişim ve davranış göstermek adına iletişim eksikliği, eşler arasında olmamalıdır. Karşı tarafı tanıyarak onun anlayabileceği bir dilde ve sakin bir şekilde anlatılmak istenen her neyse karşı tarafla paylaşılmalıdır. Sağlıklı iletişimin en önemli ve birinci aşaması olan bu kısım geçildikten sonra ilişkinin gidişatı çok daha sağlıklı bir şekilde ilerleme fırsatı yakalar. Örneğin, ev içinde paylaşılması gereken sorumluluklar konuşulup eşler arasında adil olarak paylaştırılabilir. Eşlerin bu konuyu konuşmayıp sessiz kalmaları, var olan bir sorunun çözülememesi anlamına gelir. Bunun için iletişim eksikliği ikili ilişkilerde çok dikkat edilmesi gereken ve ilişkinin temelini oluşturan bir konudur.
394 gösterim, 1 gün